Workshops

Bekijk onderstaand het workshopaanbod! In deze workshops ga je zelf ervaren, aan de slag, inspiratie opdoen, kennismaken met en/of je verdiepen in thema’s die allen op hun eigen manier raakvlak hebben met ‘De gekte van alledag’.

'Busy world, busy minds' | ACT

We leven allemaal in een gekke, drukke wereld. We moeten van alles. Heel de dag door vliegen er allerlei gedachten door je hoofd. In deze ACT-workshop ervaar je welke impact je gedachten hebben op je gedrag en op welke manieren je hiermee om kunt gaan.

Over workshopgever Marjolein Vleugel
Marjolein Vleugel is al meer dan 20 jaar werkzaam als psycholoog. De afgelopen 10 jaar als GZ-psycholoog in de Basis GGZ. Haar interesses liggen op het gebied van traumagerelateerde en emotionele problematiek. Zij behandelt cliënten vanuit een contextueel gedragstherapeutisch kader, in het bijzonder vanuit de ACT. Onlangs heeft zij naast haar individuele begeleidingen het Expertise Centrum ACT opgericht. Haar missie is het gedachtegoed van procesmatig en contextueel werken vanuit ACT te verspreiden middels opleidingen, trainingen, workshops, supervisies en individuele begeleidingen, zodat iedereen kan komen tot een zinvolle en waardevolle invulling van zijn leven.

'Met effect' | Effectief kortdurende behandeling in de huisartsenpraktijk

Deze workshop laat de deelnemers kennismaken en oefenen met het kortdurende behandelmodel. Het geeft tools om in een kortdurend traject patiënten sneller vooruit te helpen en hun zelfregie te vergroten. In de workshop komen het KOP-model, oplossingsgerichte vragen en het stellen van doelen kort aan bod.

Over workshopgever Errez Bar
Errez Bar is sinds 2007 werkzaam als (GZ-)psycholoog. Tot 2012 verdiepte hij zich met name in de behandeling van mensen met uiteenlopende angststoornissen. De laatste jaren werkte hij als GZ-psycholoog in de Generalistische basis GGZ, waar hij zich bekwaamde in het kortdurend behandelen. Naast zijn werk als GZ-psycholoog werkte Errez tot voor kort als gedragswetenschappelijk docent op de huisartsenopleiding van het Radboud UMC. Errez geeft onderwijs en supervisie in het kortdurend behandelen, o.a. aan de GZ-opleiding van de RINO in Rotterdam.

'De wereld draait door' | MH17

Luitenant-kolonel Hans van de Ven gaat in zijn workshop bijna vijf jaar terug in de tijd. Terug naar het moment van de ramp met de MH17. Aan de hand van zijn eigen ervaringen als hulpverlener in Oekraïne neemt hij je mee naar een wereld die velen alleen maar uit de media kennen. Maar waarvan de gevolgen een enorme impact hebben op de Nederlandse samenleving, en vooral op nabestaanden en hulpverleners.

Over workshopgever Hans van de Ven
Luitenant-kolonel Hans van de Ven zat in Afghanistan toen rampvlucht MH17 neerstortte. Drie dagen later gaf hij leiding aan de Task Force MH17 en coördineerde hij de operatie om resten van slachtoffers, hun persoonlijke bezittingen en wrakstukken van het vliegtuig te bergen.

'Ook goedemorgen!' | Beter slapen

Wat gebeurt er als je goed slaapt? Je kunt de wereld aan. Je hebt voldoende energie. Je bent gefocust en scherp. Je bent vrolijk. Je hebt zin in het leven. Helaas, de praktijk is vaak anders. Je hebt alles al geprobeerd, niks werkte. Wat zou jou nu kunnen helpen? In de workshop Beter slapen krijg je veel handige tips over wat je kunt veranderen om die slaap te pakken!

Over workshopgever Jerome Wehrens
Jerome Wehrens is trainer, spreker en coach bij B-Mind. Jerome beheerst meer dan 33 technieken die iets voor de gezondheid en de body & mind balans kunnen betekenen. Tevens is hij instructeur in de Wim Hof Methode. In 2018 verscheen zijn boek ‘HEELWEEK, in een week in balans’, dat inmiddels toe is aan een 4e druk.

'Adem in, adem uit' | Ademhaling

In deze praktijkgerichte workshop worden vragen beantwoord zoals: Hoe belangrijk is ademhaling? Welke ademhaling past bij mij? Wat zijn de verschillen? Kan ik er mijn immuunsysteem, energieniveau en gezondheid mee beïnvloeden?

Over workshopgever Jerome Wehrens
Jerome Wehrens is trainer, spreker en coach bij B-Mind. Jerome beheerst meer dan 33 technieken die iets voor de gezondheid en de body & mind balans kunnen betekenen. Tevens is hij instructeur in de Wim Hof Methode. In 2018 verscheen zijn boek ‘HEELWEEK, in een week in balans’, dat inmiddels toe is aan een 4e druk.

'Transculturele psychiatrie' | Transculturele dienstverlening in de huisartsenzorg

Mensen met andere culturele achtergronden worstelen met verschillende normen en waarden; die van hun oorspronkelijke cultuur en die van de nieuwe cultuur waarbinnen ze zich nu bevinden. Culturen zijn geen concrete en statische opsomming van normen en waarden, maar het verandert voortdurend met de tijd. Na migratie wordt men op een bewuste en vaak abrupte manier geconfronteerd met culturele verschillen, dit kan een impact hebben op hun psychische gezondheid en welbevinden.

In deze workshop worden een aantal belangrijke aspecten van transculturele psychiatrie besproken. Hiernaast wordt ingegaan op hoe we cliënten met een andere culturele achtergrond het beste kunnen begrijpen en helpen. Welke valkuilen en uitdagingen zijn er? En hoe kunnen we als hulpverleners met onze eigen onzekerheid in relatie met de ‘onbekende ander’ omgaan?

Over workshopgever Forugh Karimi
Forugh Karimi is als psychiater werkzaam bij Idiomes, centrum voor transculturele psychiatrie en psychotherapie van GGzE, en is hiernaast als zelfstandig gevestigd psychiater werkzaam. Een van haar specialisatiegebieden is de transculturele psychiatrie. Psychische klachten kunnen zich afhankelijk van hun culturele achtergrond anders presenteren of een andere manier van aanpak vereisen. Vanwege haar eigen niet-Nederlandse culturele achtergrond heeft ze hiervoor meer affiniteit. Forugh Karimi neemt je mee in het behandelen van mensen met verschillende culturele achtergronden.

 

'Echte helden' | Taboes onder zorgprofessionals

We kennen allemaal de helden (daden) die de krant haalt “man redt jongen uit het water of brandende huis”. Maar er is ook een ander soort held, waarbij de dag weinig vanzelfsprekendheden kent en alertheid altijd gewenst is. Tijdens je spreekuur hoor je van alles: mensen die worstelen met het dagelijkse leven, heftige situaties hebben meegemaakt en last hebben van de impact die dat op hen heeft. Als zorgprofessional is je niks “te gek” en heb je een milde blik naar de ander. Maar als je zelf niet goed in je vel zit of jouw leven er ook anders uitziet als “normaal” …vertel je dit dan aan je collega’s? Het inzetten van eigen cliëntervaringen is niet vanzelfsprekend als je werkt als POH-GGZ. Veel professionals laten hun ervaringskennis thuis op het moment dat ze aan het werk gaan. Het is de cultuur binnen de GGZ: je praat er niet over als je zelf te maken hebt, of hebt gehad, met psychische problemen. Er rust een taboe op. En dat terwijl de waardering en bijdrage voor zorgprofessionals met ervaringsdeskundigheid groot is. In deze workshop vertelt een collega POH-GGZ over haar obstakels en ervaringen in het leven. Een inspirerende en krachtige vrouw die juist als ervaringsdeskundige geknipt is voor haar werk.

Over Xandra Diender
Xandra is sinds april 2018 als POH-GGZ werkzaam bij PRO Praktijksteun. Ze is opgeleid tot verpleegkundige en psycholoog en in beide functies werkzaam geweest bij verschillende organisaties en met verschillende doelgroepen als o.a. groepsleider, psychodiagnosticus en behandelaar. In 2011 heeft ze na het afronden van haar antroposofische psychotherapie opleiding haar eigen psychologenpraktijk gestart, waar ze vanuit een antroposofische invalshoek met mensen werkte.

'Eerste hulp bij grenzen' | Juridische grenzen van de POH-GGZ

Tijdens deze interactieve workshop worden de belangrijkste juridische aspecten belicht die de POH-GGZ in hun dagelijkse werk tegenkomen. Hoe zit het bijvoorbeeld met informatieverstrekking en aansprakelijkheid? En hoe is de juridische verhouding tussen huisarts en POH-GGZ geregeld? Aan de hand van casuïstiek en ervaringsuitwisseling krijg je praktische tips aangereikt en vergroot je je kennis op juridisch vlak in de huisartspraktijk. Onderwerpen die o.a. aan bod zullen komen zijn:

      • kern van geheimhoudingsplicht (o.a. omgang met informatieverzoek van derden);
      • omgang met informatieverplichting met betrekking tot minderjarigen (o.a. wegwijzer dubbele toestemming KNMG);
      • informatie over de juridische paden die een patiënt of naaste kan bewandelen bij klachten.

Over workshopgever Kees Wallis
Kees Wallis is sportpsycholoog VSPN en jurist (o.a. gezondheidsrecht) en werkzaam bij Psychologen Nederland, MentaVitalis, Belife

Deze workshop wordt aangeboden in samenwerking met de LHV Academie.