Verdiepende lezingen

Doe inspiratie en kennis op tijdens de verdiepende lezingen van onderzoeker, schrijver en internationaal spreker Leo Bormans en Vlaamse auteur Griet op de Beeck. Lees onderstaand meer over deze twee bijzondere sprekers!

Leo Bormans “De kracht van geluk”

Wat maakt ons precies gelukkig? Thuis, op het werk, in ons leven? Recent wetenschappelijk onderzoek toont ons concrete resultaten. Leo Bormans analyseert het onderzoek en vertaalt het naar concrete acties waarmee we op elk terrein aan de slag kunnen. Gelukkige en hoopvolle mensen voelen zich goed in hun vel en zijn succesvoller op vele domeinen. Het goede nieuws is dat zowel geluk als hoop voor een deel ‘maakbaar’ zijn. We kunnen het leren. Leo Bormans geeft de aanzet tijdens deze verrassende lezing. Gun jezelf het geluk om erbij te zijn.

Leo Bormans voerde samen met de Universiteit van Leuven een grootschalig onderzoek uit naar de maakbaarheid van geluk. Daaraan namen meer dan 7000 proefpersonen deel. Uit het onderzoek komen verrassende, bruikbare en concrete inzichten naar voren.

Hij is een succesrijk spreker en adviseur van regeringen, managers, universiteiten, welzijnswerkers, leraren en organisaties over heel de wereld. Hij geeft workshops, lezingen en masterclasses voor kleine groepen en grote zalen. Daarbij gaat bijzondere aandacht naar dat deeltje van geluk en levenskwaliteit dat ‘maakbaar’ is bij individuen, in teams en in organisaties.

De grote thema’s van zijn uiteenzettingen zijn gebaseerd op de internationale bestsellers waarin telkens honderd topprofessoren uit vijftig landen hun inzichten delen (The World Book of Happiness, The World Book of Love, The World Book of Hope) en het grootschalig universitair onderzoek naar de maakbaarheid van geluk. 


Griet Op de Beeck “Je moet juist heel hard leven om als mens te blijven evolueren”

Hoe lastig vinden we het om onszelf de moeite waard te vinden. En op welke manieren kan je het gevecht naar beter op dat vlak vinden. Tijdens deze lezing vertelt schrijfster Griet op de Beeck aan de hand van drie fragmenten over manieren om dit leven te overleven en scheert zo langs de thema’s van haar boeken.

Griet op de Beeck is schrijfster en debuteerde in januari 2013 met haar debuutroman “Vele hemels boven de zevende”, waarvoor ze De Bronzen Uil Publieksprijs 2013 ontving en het boek werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2013 en de Academica Literatuurprijs 2014. De roman gaat over vijf verschillende mensen, aan elkaar verwant, die stuntelend overeind proberen te blijven in dit lastige en prachtige leven. Inmiddels heeft ze 5 titels meer geschreven en meer dan 1,5 miljoen boeken verkocht. Haar werk wordt verfilmd, bewerkt voor toneel en vertaald in negen talen. 

Ze schrijft over ouders en kinderen. Over kapotte mensen en hoe zij ongewild anderen ook kapotmaken. Over waar verantwoordelijkheid eindigt en schuld begint. Over geheimen en eenzaamheid. Over ziekte en zwijgen. Over de gevaren van sterk zijn. Over vergeten en niet kunnen vergeten. Over machteloosheid en jezelf durven redden. Over de vreemde wereld en hoe we ons daarin kunnen bewegen. En natuurlijk ook nog over de liefde. Omdat dat alles is wat we hebben, of toch bijna.